De fleste hårde hvidevarer er billigere i Tyskland, end de er i Danmark. Hvis du mangler et nyt køleskab, en ovn, en vaskemaskine eller andet nyt til boligen, så overvejer du måske en tur over grænsen.

Spørgsmål er bare, om det egentlig betaler sig i sidste ende. Det vil vi se nærmere på her – du kan både lære om fordele og ulemper ved at købe i Tyskland, samt anbefaling af forretninger.

Fordele ved at købe hvidevarer i Tyskland

Gennemsnitligt er det billigere at købe i Tyskland end i Danmark. Ikke alle hårde hvidevarer er billigere, men de fleste er, og da det er nemt at sammenligne priserne på nettet, kan du hurtigt finde frem til, om dit ønskede produkt fås billigere syd for grænsen.

I Tyskland kan man generelt også få varerne billigere, end der skiltes med i forretningen. Hvidevarer er ofte til forhandling – især hvis du køber stort ind. Der kan altså være ganske fine penge at spare på selve købet.

Udvalget af varer er også langt større i Tyskland. Mange producenter af hvidevarer er tyske (et godt eksempel er velkendte Siemens), men det tyske marked byder desuden på hvidevarer fra andre europæiske og asiatiske producenter, som ikke altid kan fås i Danmark. Både på lavprisprodukter samt mærkevarer er der generelt flere valgmuligheder i de tyske forretninger.

I mange tilfælde er det muligt at få produkterne leveret hjem til Danmark for et lille ekstra beløb. Alternativt kan du selv hyre en vogn efter dit køb, hvis du fx skal handle stort ind og ikke har plads i egen bil eller trailer til at få købene med hjem.

Derfor er hårde hvidevarer billigere i Tyskland

Der er flere årsager til, at hvidevarerne er billigere i Danmark.

Først og fremmest ligger momsen på 19% hvilket er mindre end i Danmark, hvor momssatsen jo er 25%. Denne forskel kan blive stor, når det gælder køb af hvidevarer, som ofte er dyre.

Udover momsen er der også større konkurrence på markedet, hvilket er med til at presse priserne ned.

Hvilke forretninger er bedst?

Du har forskellige valgmuligheder, når du vil købe billige hvidevarer i Tyskland. Flere forretninger har nemlig store udvalg og billige priser.

Saturn, Media Markt og Otto er de største forhandlere. De har forretninger i de fleste nævneværdige tyske byer. Du kan besøge deres hjemmesider på forhånd for at få et overblik over priserne og sammenligne dem med de danske.

Flensborg er den mest oplagte by at tage til, da den ligger bare få kilometer syd for grænsen ved Kruså og Padborg. Hvis du vil have et endnu større udvalg af forretninger, og eventuelt have en lille ferie ud af turen, kan du køre lidt længere ned til Kiel eller Hamborg.

Det skal du være opmærksom på

Der er mange fordele ved at handle i Tyskland, men der er dog også nogle ulemper, som du bør være opmærksom på.

Det tager eksempelvis længere tid at få dine produkter, når du køber dem i udlandet. Enten skal du selv ud at køre, hvilket åbenlyst er mere besværligt – eller også skal du have varerne leveret, hvilket ligeledes tager længere tid, end hvis du køber hos en dansk forhandler.

Når du køber i udlandet, bør du være opmærksom på garantien. Gå gerne efter produkter med international garanti. Men selv hvis dit produkt er garanteret, bliver det mere besværligt, hvis der rent faktisk skulle ske noget med det, da det potentielt skal sendes over grænsen igen. Du skal altså have lidt større tiltro til, at dit nye køleskab eller din nye vaskemaskine fungerer. Ellers bliver det besværligt.

Nogle gange kommer manualen kun på tysk, engelsk og andre “store” sprog. Der er altså ikke altid brugsvejledning på dansk.

Samtidig skal du som udgangspunkt selv installere og tilkoble de hvidevarer, du køber i Tyskland. Hvis du ikke er så fiks på fingrene, kan det være en klar ulempe. Mange danske forhandlere tilbyder nemlig tilkobling af hvidevarerne.

Medregn alle omkostninger

Husk at kigge på mere end bare prisen på produktet. Tænk over benzinpenge og ekstra tidsforbrug. Overvej, om det egentlig er turen værd.

Ofte betaler det sig ikke at købe i Tyskland, hvis du bare skal have et enkelt eller to produkter.

Det gør det til gengæld, hvis du skal have mange ting – for eksempel hvis du er ved at lave nyt køkken, eller hvis bryggers eller badeværelse for alvor skal fyldes op med nye hvidevarer og andet praktisk. Ved køb af +3 store produkter ender det ofte med at være en god forretning at køre til Tyskland.